Jalkapallo

Jalkapallo on eittämättä maailman suosituin urheilulaji. Laji on samalla todella helppo ja samalla todella vaikea, ja siksi se varmasti viehättääkin monia urheiluhulluja ympäri maailman. Jalkapallon pelaamiseen tarvitaan vain pallo, ja sen jälkeen jokainen voi vaikkapa yksinkin potkia palloa maaliin ja harjoitella pallon käsittelyä. Sitten kun ottaa muutaman kaverin mukaan, niin saadaan jo oikeat pelit pystyyn. Lajin aloittamiskynnys on siis todella matala. Harva kuitenkaan pystyy pelaamaan jalkapalloa kaikkein korkeimmalla tasolla, koska pelaajia on niin valtavasti. Täytyy olla todella hyvä, jotta pärjää maailman huipulla.

Lähes kaikki ovat jossain vaiheessa joko nuorempana tai sitten hieman vanhempana pelanneet jalkapalloa. Siinä, missä esimerkiksi jääkiekko on keskittynyt pohjoisen pallonpuoliskon maihin, on jalkapallo vastaavasti keskittynyt päiväntasaajan tienoille ja eteläiselle pallonpuoliskolle. Tämä on toki ihan ymmärrettävää, sillä sääolot ovat näissä maissa varsin otolliset jalkapallon pelaamista varten. Lämmin ilmasto ja vihreä ruohokenttä tarjoavat hyvät mahdollisuudet pallon potkimiseen. Pohjoisemmissa maissa jalkapalloa pelataan kylmempänä aikana halleissa, joita ei kuitenkaan yleensä ole joka nurkan takana tarjolla. Täten myös harjoittelumäärät jäävät vähäisemmiksi kuin lämpimämmissä maissa. On vaikea menestyä, mikäli ei harjoittele yhtä paljon kuin vastustaja.

Jalkapallon suurmaita ovat monet eteläisen pallonpuoliskon maat, kuten jo aiemmin todettiin. Esimerkiksi Brasilia, Uruguay, Kolumbia, Meksiko ja Senegal ovat menestyneitä jalkapallomaita. Myös Euroopasta löytyy monia jalkapallon jättiläisiä, ja nämä ovatkin keskittyneet eteläiseen ja Keski-Eurooppaan. Jalkapallo on valtavan suosittua Espanjassa, Portugalissa, Italiassa, Ranskassa, Englannissa, Saksassa, Belgiassa, Kroatiassa ja Hollannissa. Nämä kaikki ovat kestomenestyjiä arvokisoissa, ja kannattajat odottavatkin menestystä joka kerta. Joidenkin maiden fanit suhtautuvat todella intohimoisesti jalkapalloon, ja joskus on nähty jopa rettelöintiä huonosti pelatun tai hävityn ottelun jälkeen. Fanit eivät hyväksy tappiota, ja turhautuminen purkautuu lieveilmiöinä, kuten huliganismina.

Suosituimmat ja arvostetuimmat jalkapalloliigat ovat keskittyneet juuri edellä mainittuihin jalkapallon suurmaihin. Maailman parhaita pelaajia pelaa Espanjan, Ranskan, Englannin ja Italian liigoissa, sillä näissä sarjoissa liikkuvat suurimmat rahat. Esimerkiksi pelaajakauppojen yhteydessä näiden sarjojen välillä voivat liikkua jopa satojen miljoonien eurojen siirtokorvaukset yhden pelaajan vaihtaessa joukkuetta. Menestystä haetaan millä hinnalla hyvänsä, ja fanit painostavat monia Euroopan suurseuroja jättisatsauksiin. Näistä suosituimmista sarjoista löytyy monia joukkueita, joita kannatetaan yli valtion rajojen. Esimerkiksi Englannin Manchester United, Liverpool tai Chelsea ovat suosittuja joukkueita muuallakin maailmassa. Espanjassa taas kestomenestyjät Real Madrid ja FC Barcelona kiinnostavat ympäri maailmaa. Ranskan ylpeys on Paris SG ja Italiassa suosittuja joukkueita ovat esimerkiksi Juventus ja AC Milan.

Jalkapallossa järjestetään maailmanmestaruus- sekä euroopanmestaruuskisat joka neljäs vuosi, ja ne ovatkin suuri tapahtuma ympäri maailmaa. Kaikki jalkapallosarjat ovat tällöin tauolla, jotta parhaat pelaajat saadaan mukaan kisoihin. Monelle jalkapalloilijalle suurin haave on voittaa maailmanmestaruus, mikä on erittäin vaikeaa. Vain harva pelaaja yltää tähän saavutukseen. Moni historian suurpelaajakin on jäänyt ilman maailmanmestaruutta, vaikka menestystä olisi muutoin tullut uran aikana.

Suomessa jalkapallo on ollut viime vuosina kovassa nosteessa. Suomi ei ole koskaan yltänyt lajin arvokisoihin, mutta nyt paikka euroopanmestaruuskisoissa on lähempänä kuin koskaan. Uusi pelaajasukupolvi saattaa viedä Suomen vielä pitkällekin.

shesha