Hiihto

Hiihto on suosittu talviurheilun muoto. Se on siitä hyvä laji, että siinä voi kilpailla todella korkeallakin tasolla, mutta silti se on hyvä liikunnan muoto ihan tavalliselle sunnuntaiharrastajallekin. Hiihdon aloituskynnys on matala, sillä tarvitaan vain ulkoiluvaatteet, sukset, sauvat ja monot. Jo suhteellisen edullisilla välineillä pääsee hiihtämään, mikäli ei ole tarkoitus kilpailla aikaa vastaan. Lisäksi hyväkuntoisia välineitä löytyy monesti myös käytettynä, joten hinnasta lajin harrastaminen ei monestikaan jää kiinni.

Hiihtämiseen siis tarvitaan sukset, sauvat ja monot. Yleensä näitä myydään pakettina, ja hintahaarukka voi olla esimerkiksi sadasta eurosta jopa tuhanteen euroon, riippuen siitä, minkätasoiset välineet itselleen tarvitsee. Satunnainen harrastaja voi katsoa välineitä hintahaitarin halvemmasta päästä, kun taas aktiivinen hiihtäjä voi haluta itselleen hieman laadukkaammat välineet. Kilpahiihtäjät tarvitsevatkin sitten jo huippuluokan välineet, jotta menestyminen kisoissa on mahdollista.

Hiihto on luonnollisesti keskittynyt pohjoisempiin maihin, joissa talvi on luminen. Keski- tai vaikkapa Etelä-Euroopassa ei lunta yleensä talvisin esiinny, joten hiihdon harrastaminen on miltei mahdotonta muualla kuin Alpeilla tai muissa erityisissä hiihtokeskuksissa. Monet Keski-Euroopan asukkaat tulevatkin pohjoiseen lomalle ja haluavat kokeilla hiihtoa, sillä se ei ole mahdollista heidän kotimaassaan.

Hiihdossa järjestetään monia arvokilpailuja pitkin vuotta. Hiihto on talviolympialaisten laji, ja olympiavoitto onkin varmasti arvostetuin saavutus hiihdossa, sillä kisat järjestetään vain neljän vuoden välein. Lisäksi järjestetään maailmanmestaruuskisoja, mutta ne ovat joka vuosi, joten arvostus ei ole niin suuri. Toki maailmanmestaruudenkin voittaminen vaatii valtavan työn ja panostuksen, eikä monikaan hiihtäjä yllä tähän saavutukseen koskaan uransa aikana. Lisäksi hiihdetään maailmancupin kisoja, ja maailmancupin voittaminen vaatiikin suuren ponnistuksen. Kisoja on useita, ja niistä saa pisteitä sijoitusten mukaan. Eniten pisteitä kauden lopussa omaava hiihtäjä julistetaan maailmancupin voittajaksi.

Suomi on perinteisesti ollut kova hiihtomaa, mutta lajin harrastajamäärät ovat viime vuosina olleet laskusuunnassa. Nuorempaa sukupolvea kiinnostavat muut lajit, ja hiihto onkin jäänyt sivuosaan viime aikoina.

shesha