Jääkiekko

Jääkiekkoa pelataan Suomessa talvisin paljon, ja se onkin Suomen suosituin urheilulaji katsojamäärillä mitattuna. Jääkiekko on suosittua myös muualla maailmassa, mutta suurin suosio keskittyy kuitenkin pohjoisen pallonpuoliskon maihin, mikä johtuu ulkoharrastamisenkin mahdollistavasta kylmästä ilmastosta. Jääkiekko, eli “hoki”, on suosittua erityisesti Suomessa ja Ruotsissa, ja maiden välillä onkin aina kova keskinäinen kilpailu siitä, kumpi menestyy paremmin arvokisoissa tai turnauksissa. Lisäksi jääkiekko on suosittua Pohjois-Amerikassa, sillä siellä pelataan National Hockey League (NHL) -sarjaa, jossa pelaavat maailman parhaat pelaajat ja joukkueet. Yhdysvaltojen ja Kanadan alueella pelattavassa sarjassa pelaajien vuosipalkat ovat miljoonaluokkaa. Muita suuria jääkiekkomaita ovat esimerkiksi Tshekki, Sveitsi ja Venäjä. Euroopasta löytyy myös muutama valtio, jossa jääkiekko ei ole kaikkein suosituin laji, mutta maasta löytyy kuitenkin paljon lajin harrastajia, ja maa on yleensä ollut mukana esimerkiksi jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa. Tällaisia maita ovat muun muassa Saksa, Tanska, Ranska ja Latvia.

Jääkiekkoa voi pelata talvisin ulkojäillä, mutta monista maista löytyy jäähalleja, joissa pelataan oikeita jääkiekkopelejä varusteet päällä. Pelissä siis lyödään mailoilla mustaa, kumista kiekkoa, joka on tarkoitus saada vastustajan maaliin. Vastustaja tietysti luonnollisesti yrittää estää tämän ja tehdä siinä samalla itse maaleja. Kentällä on normaalisti maalivahti sekä viisi kenttäpelaajaa molemmilla joukkueilla. Joukkueessa on yleensä yhteensä parikymmentä pelaajaa, sillä kentällisiä vaihdetaan aina muutaman minuutin välein, joten vaihtopelaajia tarvitaan. Peli on sen verran nopeatempoista, ettei kukaan jaksaisi pelata koko jääkiekkopelin 60 minuutin peliaikaa täydellä teholla. Lisäksi jääkiekossa sallitaan kontakti, joten välillä pelaajat joutuvat menemään senkin takia vaihtoaitioon puhaltelemaan, että ovat saaneet kovan taklauksen.

Vaikka taklaukset ja kontaktit sallitaan, jääkiekossa on silti tarkat säännöt siitä, mitä saa tehdä ja mitä ei. Esimerkiksi mailalla ei saa kaataa toista pelaajaa, vaan siitä joutuu jäähylle. Toista pelaajaa ei myöskään saa estää pitämällä kiinni vaikkapa pelipaidasta. Tällaisista pienistä rikkeistä joutuu yleensä kahden minuutin jäähylle, jolloin vastustaja saa pelata ylivoimalla ja tällä on parempi mahdollisuus tehdä maali. Jos taas pelaaja tekee pahemman rikkeen, voi hän saada esimerkiksi 2+2 minuutin jäähyn, tai jopa 5+20 minuutin jäähyn, jolloin hänet poistetaan pelistä kokonaan. Tällaisia rikkeitä ovat esimerkiksi vastustajaa päähän taklaaminen tai lyöminen kyynärpäällä. Lisäksi jos vastustajaa taklaa niin, että hän lyö päänsä kaukalon reunaan, voidaan pelaaja poistaa pelistä kokonaan.

Kuten jo aiemmin mainittiin, maailman kovin jääkiekkoliiga on NHL, jossa pyörivät isot rahat. Liigan suurseuroja ovat muun muassa Toronto Maple Leafs, New York Rangers, Montreal Canadiens ja esimerkiksi Pittsburgh Penguins. Näiden joukkueiden hallit ovat yleensä täynnä vuodesta toiseen, ja niiltä löytyykin useampia liigan mestaruuksia. Voittopokaalia kutsutaan nimellä Stanley Cup, ja se on yksi vaikeimmin voitettavista seurajoukkuepokaaleista. Aina suosio ei kuitenkaan takaa mestaruuksia, sillä esimerkiksi Toronto Maple Leafs on voittanut Stanley Cupin viimeksi vuonna 1967, vaikka joukkue on koko NHL:n arvokkain seura, ja seuran pelit on myyty jo monta vuotta peräkkäin loppuun. Hieman sama kohtalo on ollut myös Montreal Canadiensilla, joka on hyvin perinteinen jääkiekkoseura, ja siltä löytyy mestaruuksia eniten koko NHL:ssä, yhteensä 24 kappaletta. Menestys on kuitenkin kiertänyt joukkueen viime vuosina.

shesha