Musiikista virtaa urheilusuorituksiin!

Ei ole mikään ihme, että monissa urheilukilpailuissa soitetaan musiikkia kovaa ja hartaudella ja että tietyt kappaleet jäävät kisojen jälkeen elämään ihan omaa elämäänsä. Näin kävi esimerkiksi Den glider in -kappaleelle, jonka suomalaiset näppärästi kaappasivat mestaruuden lisäksi omakseen voitokkaan jääkiekko-ottelun päätteeksi. Tutustumme tässä artikkelissa siihen, kuinka musiikista on mahdollista saada virtaa urheilusuorituksiin. Musiikki voi tuoda urheilutilaisuuksiin tunnelmaa ja se voi toimia urheilijoiden tsempparina silloinkin, kun usko omiin kykyihin alkaa hiipua. Se voi myös rentouttaa siellä, missä rentoutusta kaikista eniten tarvitaan ja juuri silloin, kun rentoutuminen ja palautuminen on erityisen tarpeen.

Musiikki tunnelmanluojana

Etenkin urheilukilpailuissa musiikki tuo tilaisuuksiin tunnelmaa. Kuvitellaanpa vaikkapa edellä mainittua jääkiekko-ottelua ilman musiikkia ja ilman Den glider in -hurmosta. Tunnelma olisi aivan erilainen, eikö vain? Tiivistunnelmaisissa kisoissa yleisöllä, taustamusiikilla ja selostajilla onkin suuri merkitys tilaisuuden tunnelmanluojina – ja tämä tunnelma vaikuttaa niin yleisöön kuin urheilijoihin. Parhaimmillaan juuri tunnelma saa urheilijat antamaan kaikkensa ja venymään parhaimpiin suorituksiinsa innokkaan yleisön silmien edessä.

Musiikki tsempparina

Urheilu, ja etenkin huippu-urheilu, vaatii paljon. Se vaatii omistautumista ja uhrausten tekemistä. Joskus tekisi mieli heittää hanskat seinään ja unohtaa koko juttu. Tällaisissa tilanteissa musiikki voi toimia tsempparina ja auttaa jaksamaan yli vaikeiden hetkien. Esimerkiksi kuntosaleilla ja lenkeillä kuunnellaankin paljon musiikkia, joka tuo harjoitteluun uudenlaista puhtia ja auttaa tavoittelemaan omia unelmia.

Harjoittelussa on myös tärkeää, että jalassa olevat kengät ovat asianmukaiset ja mukavat jalassa. Kannattaakin tutustua verkkokauppojen Rieker kengät -osioon ja katsoa löytyisikö näiden mahtavien kenkien joukosta sinulle sopivat kengät, jotka auttaisivat musiikin ohella tuomaan harjoitteluusi uutta puhtia ja mielekkyyttä. Epäsopivat jalkineet ovat nimittäin omiaan turhauttamaan ja tekemään harjoittelusta totaalisen epämukavaa.

Rytmikäs musiikki soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi jumppien ja kuntosaliharjoittelun taustamusiikiksi. Kuin huomaamatta urheilijat alkavat itsekin tavoitella musiikin rytmiä ja saavat näin aivan uudenlaista puhtia harjoitteluunsa. Kun jalassa on viela mukavat jalkineet, on harjoittelu miellyttävää ja antoisaa.

Musiikki rentouttajana

Urheilijan on tärkeää varata itselleen riittävästi aikaa myös rentoutumiseen ja palautumiseen. Musiikki voi auttaa myös tässä. Miellyttävä ja rentouttava musiikki voi nimittäin auttaa urheilijaa vetäytymään hetkeksi omaan maailmaansa kauaksi urheilusuorituksista, stressistä ja haasteista. Tällöin hän saa tilaisuuden rentoutua ja palautua, mikä auttaa häntä valmistautumaan tuleviin suorituksiin entistä vahvempana ja valmiimpana.

Liiallinen stressi voi aiheuttaa ylisuoriutumista ja johtaa epäonnistuneisiin suorituksiin, minkä vuoksi rentoutumisen merkitystä ei tulisikaan aliarvioida. Kiireisillä turnausmatkoilla tai kisojen tiimellyksellä aikaa rentoutumiselle voi kuitenkin jäädä hyvin vähän. Juuri tästä syystä musiikki onkin oivallinen tapa, sillä se kulkee näppärästi mukana myös kisapaikoilla, eikä siitä nauttiminen vaadi erikoisjärjestelyjä. Laadukkaista kuulokkeista mielekästä musiikkia voi kuunnella ihan missä vain ja ihan milloin vain.

Moni urheilija stressaa esimerkiksi kisamatkoihin väistämättä liittyvää matkustamista. Osalla saattaa olla esimerkiksi lentopelkoa, jonka kurissa pitäminen voi olla haastavaa. Tällöin kannattaa kokeilla, olisiko musiikin rentouttavasta vaikutuksesta apua pelkojen hälventämiseen. Jos rentoutuminen onnistuu jo matkan aikana, saapuu perille entistä levänneempi urheilija, mikä taas tarjoaa entistä paremmat lähtökohdat hyviin urheilusuorituksiin.

shesha