Formula 1

Formulat kiinnostavat ihmisiä ympäri maailmaa, ja lajilla onkin maailmanlaajuisesti jopa satoja miljoonia seuraajia. Sen vuoksi lajissa pyörivätkin suuret rahat, niin sponsori- kuin tv-sopimustenkin myötä. Lisäksi F1 -kuljettajat ovat suuria tähtiä ja tienaavat miljoonia euroja vuodessa, joten mistään pienistä pelimerkeistä ei ole kyse.

Laji on perinteikäs, ja formuloita on ajettu jo vuodesta 1950 lähtien. Sarjan alkuajat olivat melko värikkäitä, eikä autojen kehitystyöhön ollut oikeastaan juuri mitään sääntöjä. Tämä mahdollisti menestyksen tavoittelun joskus jopa kuljettajien turvallisuuden kustannuksella, kun autoista yritettiin tehdä yhä nopeampia, mutta turvallisuusasiat eivät kehittyneet samassa tahdissa. Lajissa onkin nähty vuosien varrella joitakin vakavia onnettomuuksia, joissa kuljettaja on menehtynyt. Kuuluisin F1 -sarjan kolari on eittämättä vuodelta 1976, jolloin kuljettajien mestaruudesta taistellut Niki Lauda kolaroi pahasti kilpailun aikana ja hänen autonsa räjähti liekkimereen. Kuin ihmeen kaupalla hänet saatiin autosta ulos ja hän selvisi hengissä vakavasta onnettomuudesta. Laudasta tulikin yksi lajin suurimmista legendoista hänen voittaessaan kolme maailmanmestaruutta.

Nykyisin F1 -sarjassa kilpailee monia tuttujen autonvalmistajien talleja, kuten muun muassa Mercedes, Ferrari, Renault ja McLaren. Lisäksi energiajuomajätti Red Bullilla on oma tiiminsä, joka on kerännyt varsin hyvin menestystä erityisesti kymmenisen vuotta sitten Sebastian Vettelin ajaessa tallissa. Hallitseva maailmanmestari tällä hetkellä on Mercedeksen Lewis Hamilton ja samoin Mercedes pitää valmistajien maailmanmestaruustitteliä hallussaan.

shesha