Ratsastus

Ratsastus on monen nuoren tytön suosikkiharrastus, ja monella tämä harrastus säilyy myös aikuisiällä. Ratsastus on suhteellisen helppo harrastus aloittaa, vaikkei sitä ehkä ensin uskoisi. Ajatus isosta hevosesta ja sillä ratsastamisesta voi tuntua melko jännittävältä, varsinkin, jos ikää ei itsellä ole vielä kovin paljon. Ratsastuskouluilla on kuitenkin mahdollista aloittaa varsin pienin askelin. Ensimmäisenä voi osallistua ponipoppooseen, jossa on tarkoituksena vain istua hevosen tai ponin selässä, ja joku kokeneempi ratsastaja taluttaa hevosta. Usein myös aloittelijoiden tunneille valittavat hevoset tai ponit ovat suhteellisen helppoja käsitellä, eikä tunneille ainakaan valita vikuroivia hevosia.

Ratsastuskouluilla on siis mahdollista aloittaa varsin pienestä, mutta tunneilla voi kuitenkin edetä sitä mukaa kun kehitystä tulee. Muutaman kuukauden ratsastusta harrastaneet osaavat jo yleensä hevosen peruskomennot ja pystyvät hallitsemaan hevosta yksin. Eli siinä vaiheessa osataan mennä käynnissä, kääntyä, pysähtyä ja ehkä myös ravata. Kun tulee taas muutama kuukausi kokemusta lisää, niin osataan usein jo laukata ja hypätä matalia esteitä.

Ratsastuksessa voi myös kilpailla, ja jo hyvinkin nuoret voivat osallistua kisoihin. Kisoja järjestetään korkeammalla tasolla ympäri maailmaa, ja esimerkiksi erityisesti Saksa ja Iso-Britannia ovat perinteisiä hevosharrastajien mekkoja. Ratsastuksessakin on monta alalajia, joita voi harrastaa, kuten esimerkiksi kouluratsastus, esteratsastus, kenttäratsastus, laukkakisat ja ravit.

shesha