Taitoluistelu

Taitoluistelu on suosittu harrastus erityisesti tyttöjen ja miksei poikienkin keskuudessa. Monet nuoret unelmoivat olevansa jääprinsessoja ja pääsevänsä pyörähtelemään jäälle temppuja tekemään. Taitoluistelu ei kuitenkaan ole läheskään niin helppo laji, kun ensinäkemältä voisi luulla. Se vaatii todella paljon harjoittelua, jotta kehittyy hyväksi. Jos oma tähtäin on maailman huipulla, voi olla, että joutuu uhraamaan muusta elämästään todella paljon kehittyäkseen huipputaitoluistelijaksi.

Taitoluistelun aloittaminen on kuitenkin suhteellisen helppoa. Tarvitaan vain taitoluistimet ja jäätä. Talvisin jäätä tietysti löytyy ulkoakin, ainakin pohjoisemmissa maissa. Sen lisäksi monissa kaupungeissa on jäähalleja, joissa toimii taitoluisteluseuroja. Taitoluistelu onkin hyvä aloittaa ulkojäillä, jotta lajiin voi tutustua ja kokeilla muutamia helppoja juttuja. Jos innostus kasvaa, voi harkita seuraan liittymistä. Tällöin pääsee yleensä jäähalliin paremmalle jäälle harjoittelemaan, ja tokihan on helpompi kehittyä, kun asiantuntija opettaa erilaisia tekniikoita, eikä vain yksin pyörähtele jäällä.

Monissa pohjoismaissa on menestyneitä taitoluistelijoita, mutta kaikkein kovimmat luistelijat tulevat usein Kiinasta ja Venäjältä. Se johtuu siitä, että siellä harjoitellaan todella paljon ja valtio on mukana luistelijoiden kehittämisessä. On kunnia-asia kerätä maalleen menestystä taitoluistelun saralla. Lisäksi myös Yhdysvalloista löytyy monia tunnettuja ja menestyneitä taitoluistelijoita.

Taitoluisteluakin on mahdollista harrastaa joko yksin, parin kanssa tai ryhmässä. Kilpailuissa on aina yksinohjelma, jossa luistelija luistelee ennalta harjoitellun ohjelman musiikin säestyksellä. Parin kanssa luistellessa luistelevat yleensä mies ja nainen, jotka tanssivat musiikin tahtiin. Jäätanssissa ei tehdä ihan niin vaikeita teknisiä suorituksia kuin pariluistelussa, vaan parin yleinen liike voi olla jopa tärkeämpää kuin mahdollisimman haastavat hypyt. Myös muodostelmaluistelussa luistellaan musiikin tahtiin ja siinä luistelijoita onkin sitten jo paljon enemmän. Ryhmä voi olla suhteellisen pieni, esimerkiksi viisi luistelijaa, tai sitten ryhmässä voi olla jopa lähes parikymmentä luistelijaa. Nämä esitykset ovatkin yleensä näyttäviä, ja tärkeimpänä arvostelukriteerinä on yleensä liikkeiden samanaikaisuus. Olisi mahdottomuus tehdä valtavan teknisiä hyppyjä näin isolla ryhmällä, ja tuloksena olisi varmasti vain yhteentörmäyksiä.

shesha