Miten voi aloittaa kuntosaliharjoittelun?

Terveelliset elämäntavat ovat nykyisin monen mielessä. Itsestään halutaan pitää hyvää huolta, sillä onhan silloin moni muukin asia paljon helpompaa. Ei välttämättä tule selkä- tai hartiavaivoja, eikä todennäköisesti sairastu pahoihin sairauksiinkaan, jotka saattavat olla seurausta ylipainosta. Jos haluaa pitää itsestään huolta, on kuntosaliharjoittelu yksi parhaimmista tavoista pysyä kunnossa. Treenaamista voi säätää omiin tavoitteisiinsa sopivaksi. Joku haluaa kasvattaa lihasmassaa, joku toinen taas haluaa hyvän kestävyyskunnon ja jonkun tavoitteena on pitää mieli virkeänä ja treenata sen verran, että välttyy selkä- ja hartiakivulta. Yleensähän mielen piristykseksi järjestetään vaikkapa juhlat, jolloin tarvikkeet voi hankkia partyking.fi-palvelusta.

Olipa tavoitteena sitten mikä tahansa, kuntosaliharjoittelussa pääsee kyllä varsin helposti alkuun. Jos aihe kiinnostaa tai olet ajatellut aloittavasi kuntosalilla treenaamisen, lue lisää.

Miten kuntosalilla pääsee alkuun?

Jos ei ole aiemmin treenannut salilla, ei sinne menoa kannata missään nimessä pelätä. Henkilökunta auttaa kyllä alkuun ja muiltakin treenaajilta voi kysyä vinkkejä, mikäli et tiedä, mistä aloittaa. Alkuun kannattaa tutustua laitteisiin ja oikeisiin suoritustekniikoihin varsin pienillä painoilla. Jos laittaa heti laitteeseen tai tankoon maksimipainot, on vaarana, että rikot vain itsesi ja saliharrastus tyssää saman tien. Laita siis korostetusti liian pieniä painoja alkuun, jotta pystyt varmasti tekemään liikkeet oikealla tavalla.

Alkuun on hyvä tehdä jokin alkuverryttely. Se voi olla vaikkapa soutulaite, kuntopyörä tai cross-trainer. Sen avulla saa hien pintaan ja lihakset lämpimäksi. Jos tarkoitus on treenata hieman tavoitteellisemmin, olisi hyvä hankkia jokin kuntosaliohjelma, jota noudatat. Silloin voit asettaa helpommin tavoitteita sekä seurata kehitystä. Ohjelmassa on hyvä pitää aluksi useita massaliikkeitä, joilla treenataan useita lihasryhmiä samanaikaisesti. Näitä liikkeitä ovat esimerkiksi kyykky, maastaveto ja penkkipunnerrus. On myös tärkeää, että jakaa saliohjelmaa eri osa-alueisiin. Se tarkoittaa sitä, että yhtenä päivänä treenataan vaikkapa hauis ja hartiat ja toisena päivänä rinta ja ojentajat. Tällöin saadaan riittävästi kuormitusta yhdelle lihasryhmälle ja palautumisaika myös riittävän pitkäksi ennen seuraavaa treeniä.

shesha