Pyöräily

Pyöräily on erittäin monipuolinen ja kuntoa kohottava harrastus. Ja jos into riittää, niin myös pyöräilyssä voi kilpailla vähän pienemmän tai isomman mittaluokan kisoissa. Aloituskynnys on varsin matala. Kaikki maailman ihmiset yleensä opettelevat ajamaan pyörällä lapsena, ja tämä opittu taito säilyy aikuisuuteen saakka. Jokaisella myös yleensä on pyörä käytössään, joten pyöräily on varsin helppo ja suhteellisen edullinen harrastus. Jo kevyt sunnuntaipyöräily pitää kuntoa yllä ja lihakset jäntevinä. Tällaiseen satunnaiseen pyöräilyyn riittää varsin hyvin ihan tavallinen pyörä. Jos taas haluaa kohottaa kuntoaan, voi olla järkevää hankkia hieman parempi pyörä, jolla pääsee hieman kovempaa vauhtia. Jos taas haluaa kunnolla haastaa itseään ja mennä äärirajoille, voi hankkia maastopyörän ja käydä ajamassa oikeassa maastossa haastavissa olosuhteissa. Näin saa ainakin kunnon hien pintaan ja kunto varmasti nousee kohisten.

Pyöräily on siis varsin monipuolista, ja siitä löytyy oikeanlainen muoto ihan jokaiselle. Pyöräilyn aloittaminenkaan ei siis ole kovin tyyristä, sillä monelta löytyy pyörä jo valmiiksi kotoaan. Pyöräillä voi myös kaverin kanssa yhdessä, jolloin voi vaihtaa kuulumiset samalla, kun pidetään kuntoa yllä. Jos haluaa kovempaa vauhtia, voi olla hyvä hankkia maantiepyörä, jossa on yleensä ohuet renkaat ja ajoasento on hieman etukenossa. Näin ilmanvastus saadaan mahdollisimman pieneksi. Jos vertaa tavalliseen pyörään, niin ajoasento on yleensä hieman pystympi, koska vauhtia ei yleensä ole niin paljon. Näin ollen ilmanvastuksella ei ole niin suurta merkitystä.

Pyörien hinnat alkavat yleensä muutamasta satasesta, mutta huippulaadukas maantiepyörä tai maastopyörä saattaa maksaa monta tuhatta euroa. Kannattaakin siis tarkoin harkita, kuinka paljon pyöräänsä sijoittaa. Jos ajoa on vain harvakseltaan, riittää halvempikin pyörä. Jos taas haluaa ajaa haastavissa maastoissa aktiivisesti, kannattaa sijoittaa pyörään isompi summa.

Pyöräilyssä voi myös kilpailla, ja pyöräily on myös olympialaji. Sisätiloissa ovaalin muotoisella radalla ajettavat pyöräkisat ovat vauhdikkaita ja katsojaystävällisiä. Niissä pyöräilijät saavuttavat todella suuria nopeuksia, ja pyörätkin ovat erikoisrakenteisia, jotta ne kestävät niin kovaa käyttöä. Maailman tunnetuin pyöräkilpailu on varmasti Tour de France, eli Ranskan ympäriajo. Siinä ajetaan maanteillä satoja kilometrejä Ranskan ympäri, ja tuon kisan voittoa pidetään suuressa arvossa. Moni pyöräilijä haaveilee tuosta legendaarisesta voitosta, mutta joka vuosi vain yksi pyöräilijä voi tuon tittelin itselleen voittaa.

Kilpapyöräilijät eivät ehkä ole nousseet suuren yleisön tietoisuuteen samoin kuin monien muiden lajien harrastajat, esimerkiksi nyrkkeilyssä tai juoksussa. Kuuluisia pyöräilijöitäkin silti löytyy, esimerkiksi yhdysvaltalainen Lance Armstrong, joka voitti urallaan historialliset seitsemän Ranskan ympäriajoa. Toinen kuuluisa pyöräilijä on Eddy Merckx, joka taas nappasi urallaan viisi Ranskan ympäriajon voittoa.

shesha