Painonnosto

Painonnosto on suosittu kuntoiluharrastus, mutta moni harrastuspohjalta aloittanut käy myös kilpailuissa vertailemassa voimiaan muiden kanssa. Painonnostossa järjestetään pienimuotoisempia kilpailuja, mutta myös maailmanmestaruuskisoja. Harva normaali kuntosaliharrastaja kuitenkaan pystyy nousemaan maailman huipulle, vaan siihen vaaditaan vuosien määrätietoista työtä ja treenaamista ammatikseen. Painonnostoa voi silti harrastaa, vaikkei kisoja haluaisikaan kiertää, sillä se on erittäin hyvä tapa pitää kuntoa ja erityisesti lihaskuntoa yllä.

Painonnostolla tarkoitetaan yleensä perinteisiä massaliikkeitä, joissa myös kisataan. Näitä ovat esimerkiksi maastaveto, tempaus, penkki ja kyykky. Maastavedossa tankoon laitetaan rautaa ja tangon viereen mennään kyykkyasentoon ja otetaan tangosta kiinni. Koko vartalon lihaksia käyttäen tanko vedetään ylös niin, että jalat ovat suorana ja tanko roikkuu alhaalla käsien varassa. Jos et tee kuntosalilla mitään muuta niin sanottua massaliikettä, niin tämä liike kannattaa ottaa ohjelmaan. Se harjoittaa kokonaisvaltaisesti koko vartalon lihaksia. Tempauksessa aloitusasento on lähes sama, mutta nyt tanko nostetaan yhdellä tempauksella pään päälle suorille käsille. Tähän liikkeeseen ei voi laittaa yhtä paljon painoja kuin maastavetoon. Penkissa maataan selällään penkillä ja tanko nostetaan telineistä ja lasketaan koskettamaan rintaa. Sen jälkeen tanko nostetaan takaisin suorille käsille. Jos kykenee nostamaan penkistä enemmän kuin oman painonsa, sitä pidetään tavalliselle harrastajalle hyvänä suorituksena. Kyykyssä taas tanko laitetaan niskan taakse ja suorilta jaloilta laskeudutaan kyykkyyn ja noustaan takaisin ylös.

Moni kuntosaliharjoittelija pitää näitä kaikkia liikkeitä harjoitusohjelmassaan, sillä nämä niin sanotut massaliikkeet harjoittavat erittäin hyvin koko kehon lihaksia. Ne, jotka haluavat myös kilpailla painonnostossa, keskittyvät yleensä johonkin näistä liikkeistä, sillä kaikissa tarvitaan kuitenkin hieman eri kehon osia. Esimerkiksi maailmanmestaruuskisoissa kisataan ainakin tempauksessa ja maastavedossa, kun taas penkki ja kyykky ovat suosittuja pienemmissä piireissä.

Painonnosto on tietysti muutakin kuin vain edellä mainitut liikkeet. Jotkut puhuvat tavallisesta kuntosaliharjoittelusta painonnostona. Monet suosivat salilla vapaita painoja, jolloin käytetään tankoja ja levypainoja. Näin on helppo seurata omaa kehitystään ja saada tuloksia aikaan. Jos treenaa salilla niin sanotuilla valmiilla laitteilla, on ehkä hieman vaikeampaa saada tuloksia nopeasti aikaan.

shesha